Wie ben ik?

De zoektocht naar betekenis is de passie die ik volg. Hierin voel ik mij een detective die, al docerend, schrijvend, reizend en coachend, speurt naar kunstwerken, landen, filosofen en ontwikkelingsvragen die mij op het pad brengen van zingeving en betekenis.

Tijdens deze speurtocht werd ik mij bewust van een crime-scene die zijn weerga niet kent. Het slachtoffer was God, ofwel de gehele fundering van de Westerse cultuur, voor meer dan 2000 jaar. Tijdens God zijn leven bouwde de mens trots huwelijken, kathedralen en koninkrijken, er was ‘a place for everything and everything in it’s place’.

Maar, zo ontdekte ik, stortte met de dood van God, dit fundament in de 19e eeuw in. Dit had zo’n grote gevolgen dat Friedrich Nietzsche, de voornaamste ooggetuige, zich afvroeg ‘Vallen wij niet aan één stuk door? En wel achterwaarts, zijwaarts, voorwaarts, naar alle kanten? Is er nog wel een boven en beneden? Dolen wij niet als door een oneindig niets?

Mijn speurtocht naar betekenis heeft als doel: een nieuw fundament vinden waarop ikzelf, mijn studenten en mijn cultuur weer stevig kunnen staan en bouwen.

 

Onderwijs

Dit zoeken doe ik als docent filosofie en coach op de Vrije Hogeschool. Hier begeleid ik Liberal Arts Tussenjaar studenten tussen de 17 en 21 jaar. Met hen zoek ik mee naar een voor iedereen eigen fundament om daarvanuit een authentiek leven op te bouwen. Dit doe ik door samen met hen in dialoog te gaan met de grote werken uit de Westerse cultuurgeschiedenis zoals OdysseeAneas, Divinia Commedia en Moby-Dick en de existentialistische filosofen zoals Søren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Rainer Maria Rilke, Martin Heidegger, Jean-Paul Sartre en Albert Camus. Hierbij ontdek ik samen met hen: een existentiële crisis in het wakker worden als individu.

Schrijven

Als schrijver werkte ik tijdens mijn Master aan een filmscenario voor een zesdelige miniserie Wie was er van hout? Hierin vertel ik het verhaal van Joseph, een patriarchale, katholieke en getraumatiseerde zenuwarts die vecht tegen de antiautoritaire invloed op zijn familie en werkomgeving tussen 1970 en 1973. Zijn angst is moreel verval, deze vrees zet zijn gezondheid op het spel waardoor hij uiteindelijk tot het inzicht komt dat hij moet loslaten, dit door de culturele omwenteling te accepteren.
Met dit verhaal wil ik de concrete culturele gevolgen van de dood van God in de Nederlandse samenleving neerzetten en de reactie hierop.

In het schrijven voel ik een vrijheid om mijzelf op een doordachte manier te uiten. In het schrijven ontdek ik.

Deze zoektocht naar betekenis blijft essentieel voor wat ik doe.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.