Correspondent in de brandhaard van Europa

Basis informatie reis 

Correspondent in de brandhaard van Europa

Vrije Hogeschool, 2018

van 7 mei 2018 tot 2 juni 2018

Als correspondent vertrek je naar Hongarije om aldaar een brandhaard van Europa te onderzoeken. De situatie is namelijk: de regering onder leiding van Viktor Orban. Een fascinerend figuur die in 1989, na de val van de muur, voor een vrije democratie pleitte en nu, 25 jaar later, deze zelfde democratie vernietigd door een semi-autoritair regiem dat grenshekken tegenover vluchtelingen opwerpt, universiteiten sluit en zich tegen de Europese Unie keert.

Je doel is de verhalen van Hongaren zelf te horen. Hoe kan het dat zo’n man aan de macht komt? Wat zijn de verwachtingen en verlangens van de bevolking? Welke hoop hebben zij voor de toekomst? En welk verleden draagt de bevolking met zich mee?

Deze vragen onderzoek je niet vanuit een afstandelijk onderzoekend perspectief, nee, je mengt je daadwerkelijk onder de bevolking. Je doet participerend veldonderzoek en brengt je eigen ontdekkingen naar buiten via het dwarslopers platform.

Dit onderzoek begint in de hoofdstad van Hongarije: Boedapest. Vooraf, tijdens het lab, heb je al contact gelegd met locals in de stad. Bij voorbaat leeftijdsgenoten. Hoe kijken zij naar de politieke situatie? Deden zij mee aan de protesten in 2016 na het sluiten van de universiteit? Wat zijn hun strategieën van verzet? Ook is er een bezoek gepland in het parlementsgebouw. Wie weet krijg je Orban wel te zien.

Hongarije heeft net als Nederland, een grote tegenstelling tussen stad en platteland. Veel Orban stemmers wonen daar ook. Daarom gaan we nu landinwaarts, langs de Donau lopen we door het schitterende landschap van de rivierbedding. We laten onze ogen goed werk doen, maken foto’s, luisteren goed tijdens ontmoetingen. Wat valt ons op? Welke stemming heerst er onder de Hongaren?

Na een week, zo’n vijftien tot twintig kilometer per dag gelopen te hebben komen we aan in het kleine dorpje Perocseny. Er wonen maar vierhonderd mensen. Een ideale setting om je veldonderzoek verder voort te zetten. Juist door de kleine omvang van het dorpje kan je hier goed grip krijgen op je onderzoeksvraag naar het waarom van de opkomst van Orban. Vooraf hebben we als groep al contact met de burgemeester van het dorp. Het dorpshuis staat geheel leeg, misschien kan je hier wel iets mee?

Het dorpje ligt naast een prachtig natuurgebied. Deze kans laten we niet aan ons voorbij gaan. Voordat je weer terugkeert naar Boedapest doen we in groepjes van twee een nature quest van twee dagen. Je gaat met je tentje de natuur in en blijft daar een nacht ‘in the wild’. Wie weet krijg je dan wel ineens een helder antwoordt op je onderzoeksvraag.

Dan keer je terug naar Boedapest, nu met de trein. Daar ontmoet je weer de jongeren waarmee je in het begin hebt gesproken, vlak na je aankomst. Je deelt je ontdekkingen met hun. Hier werk je als groep aan een laatste artikel voor het dwarslopers platform.

Wil jij een reis vol onderzoek, wandelen door prachtige natuur en cultuur, schrijven, gesprekken rond een kampvuur en geschiedenis, dan is dit jouw reis.