Een zoektocht naar betekenis in een seculiere tijd

Basis informatie cursus 

Een zoektocht naar betekenis in een seculiere tijd 

Vrije Hogeschool, 2017

8 uur per week, zes weken lang.

Eindeloos veel keuzes in de moderne westerse cultuur, maar bijna geen handvaten om deze keuzes dan ook te maken. Deze situatie lijkt tijdloos, maar is eigenlijk betrekkelijk nieuw. In het middeleeuwse Europa was God zijn sturing het fundament. In het oude Griekenland waren er talloze Goden die klaarstonden om de juiste actie in de desbetreffende persoon in gang te zetten. De mens was in zo’n harmonieuze samenspraak met de wereld, zo erin geabsorbeerd dat je geen ‘verkeerde keuzes’ kon maken. Echter in de moderne cultuur is het niet meer normaal om in contact met de Goden te komen. Echter men kan nog steeds met het Griekse gevoel van verwondering  en dankbaarheid in verbinding treden en daardoor dan gestuurd worden door de betekenis die zij onthullen.

Dit zal gedaan worden door licht te werpen op enkele grote werken in de geschiedenis van het Westen waarin duidelijk zal worden hoe wij het gepassioneerde engagement en sturing voor en door de wereld verloren zijn. Deze reis neemt je mee van het open veelgodendom van Homerus, naar het monotheïsme van Dante, van het individualisme van Kant naar een diversiteit aan verschillende werelden bij Melville, en uiteindelijk naar de huidige spirituele moeilijkheden gearticuleerd door de moderne auteur David Foster Wallace.

Door het lezen van literatuur, filosofie en religieuze testamenten wordt een bron van betekenis ervaarbaar die ons leert hoe het herontdekken van het sacrale, de schijnende dingen die ons elke dag omringen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.